Nagy valószínűség szerint már mindenki hallott róla, hogy az elektronikai hulladékok újrahasznosítása nagyon fontos, de nincsenek tisztában a miértekkel. Ön tudja pontosan miért is olyan fontosak az elektronikai újrahasznosító központok, a környezet védelme érdekében?

Napjainkban a nyersanyaghiány ijesztő méreteket ölt, amely nem csak attól való félelemben nyilvánul meg, hogy nem lesznek kaphatóak megszokott eszközeink, de elképesztő drágulásokkal is számolhat az emberiség.

Ezért is nagyon fontos, hogy az összegyűjtött elektronikai eszközök a megfelelő hulladékfeldolgozóba kerüljenek, ahol megfelelő szétszereléssel és feldolgozással biztosítható az újrafeldolgozható anyag kinyerése, melyek egy következő termék anyagát biztosíthatják ahelyett, hogy ritkaföldfémeket tartalmazó alkatrészeikkel csupán egy harmadik országban található hulladéktelepre kerüljenek.

Azonban ezek a központok sokkal többet is tesznek a környezet tisztán tartása érdekében, mint gondolnánk. Íme 5 ok a sokból, hogy miért is olyan fontos az elektronikai újrahasznosítók, hulladékfeldolgozók működése és életben tartása a fenntarthatóság jegyében.

 

Csökkentik a nyersanyagbányászatot

 

Az elektronikai hulladékfeldolgozás egyik nagy előnye, hogy mivel a régi elektronikus eszközök temérdek fontos nyersanyagot tartalmaznak, azok kinyerése és újrahasznosítása által ezek a fémek és anyagok egy új termékben ismét felhasználhatóvá válhatnak, ahelyett, hogy hulladékként végezzék. Ezek a szűz ásványok, ritkaföldfémek ellenkező esetben a bányákból kerülnek a nyersanyag-feldolgozókhoz munkát, pénzt nem kímélve és elképesztő ökológiai lábnyomot hagyva a Földön.

Nem kérdés, hogy a folyamatos bányászat milyen negatív hatással van a környezetünkre. Ráadásul azt sem érdemes figyelmen kívül hagyni, hogy ezek a források idővel kimerülnek, ezért is fontos, hogy a bányászatot minél jobban lassítsuk, amely elképzelhetetlen az újrahasznosító és feldolgozó központok nélkül.

 

Csökkenti a mérgező anyagok környezetterhelő hatását

 

A régi elektronikai eszközök az esetek közel 100%-ban tartalmaznak olyan mérgező anyagokat, mint például az ólom, higany, króm, kadmium, stb. Ezen anyagok nem megfelelő feldolgozása és hasznosítása hosszú távon komoly környezeti problémákat okozhatnak.

Az elektronikus eszközök megfelelően feldolgozása esetén azonban ezen  veszélyes anyagok szigorú szabályok között kerülnek tárolásra és újrahasznosításra, így nem kerülnek ki a környezetünkbe.

 

Csökkentik a hulladéklerakóktól való függőséget

 

A hulladéklerakók komoly negatív környezeti hatással bírnak a környezetre. Hozzájárulhatnak az éghajlatváltozáshoz, és káros méreganyagokat bocsáthatnak ki a levegőbe és a vízbe egyaránt.

Ha az elektronikai hulladék egy feldolgozó központ segítségével kerül újrahasznosításra, kevesebb hulladéklerakóra van szükség. Hiszen ezek az készülékek rengeteg helyet képesek elfoglalni a folyamatos technológiai növekedésnek köszönhetően.

 

Megvédik a talajvizet a szennyeződéstől

 

Az elektronikus újrahasznosító központok segíthetnek megelőzni a mérgező anyagok vízerekbe kerülését.

A hulladéklerakókban felhalmozott készülékekből vegyi anyagok szabadulhatnak fel, amelyek a talajvízbe jutva mérgezhetik a tavakat, kutakat és patakokat is. A víz szennyezettsége pedig emberre és állatra is komoly veszélyt jelent.

Egy e-hulladék újrahasznosító központ segíthet csökkenteni a hulladéklerakókban tárolt eszközök mennyiségét, a talajba szivárgó méreganyagok mértékét, amelyek  emberekre és állatokra is veszélyt jelentenek egyaránt.

 

Minimálisra csökkenthető a gyártás környezeti hatása

 

Az e-hulladék újrahasznosításával számos alkatrész újra felhasználhatóvá válik, amely azt jelenti, hogy ezeknek az alkatrészeknek és termékeknek az előállítására fordított energia és erőforrások is csökkenthető.

Az elektronikai cikkek ártalmatlanításával és újrafelhasználásával a gyártási erőforrások csökkenthetőek.

 

Az elektronikai újrahasznosító központok fontossága

 

Ki ne akarná kivenni a részét a környezetvédelemből? Ennek egyik legkönnyebb módja pedig a túlfogyasztás csökkentése mellett az az, ha elromlott, megunt elektronikai eszközeink a megfelelő újrahasznosító központba kerülve új életet kaphatnak egy következő termékben.