Az első füstjelek jelzik az ősz beköszöntét. Megindult a levelek hullása és ezzel együtt a kerti avar égetés is megszaporodott.

Mindannyian azt szeretnénk, ha otthonunkat övező környezet maximálisan szolgálná igényeinket az őszi időszakban is. Az őszi kerti munkáink során jelentős mennyiségű kerti hulladék keletkezhet, ehhez szeretnénk egy kis útmutatót adni, miként tudnak megszabadulni tőle, milyen lehetőségek közül választhatnak.

Elöljáróban felhívnánk a lakosság figyelmét, hogy a kerti zöldhulladék, valamint bárminemű hulladék égetése Budapest területén TILOS!  Számos nagyvárosban és településen szintén nem szabad égetni, ezért mindenképpen tájékozódjanak az önkormányzatok weboldalán vagy ügyfélszolgálatán az égetés előtt, nehogy meglepetés legyen belőle. Amennyiben a tilalom ellenére tüzet gyújtunk és kerti zöldhulladékot égetünk, esetleg kommunális hulladékot és ezt valaki bejelenti, a helyszínre vonuló katasztrófavédelemtől 20.000 Ft-os helyszíni bírságra számíthatunk, amennyiben elismerjük a vétséget. Megpróbálhatunk mást mondani, de ha egyértelműen bizonyítható a szándékos tűzgyújtás, akár 60000 Ft-os bírság is lehet belőle, a felső határ 3.000.000 Ft -ig is terjedhet, amely függ a cselekmény körülményeitől.

Lehetőség szerint válasszunk az alábbi 5 lehetőség közül, ezáltal óvjuk környezetünket, egészségünket és nem utolsó képen pénztárcánkat is!

 

Hogyan szabaduljunk meg a kertünkben keletkezett zöldhulladéktól legálisan és környezetbarát módon

 

 

 

 

Komposztálás házilag

 

A komposztálást végezhetjük a lakásban, erkélyen, a kertben a megfelelő komposztáló beszerzésével. Első lépésként szerezzünk be, egy erre a célra készített komposztáló edényt vagy házilag is készíthetünk egyet. Majd kezdjük meg komposztálónk feltöltését a keletkező hulladékokkal úgy, hogy a fontos alapszabályokat betartjuk. A komposztálásról elég sok irodalmat olvashatunk az interneten is. Milyen lépéseket kell elvégezni, mit tehetünk a komposztálóba, mire tudjuk felhasználni a komposztot stb. Útmutató: komposztálás házilag.

 

Zöldhulladék zsák

 

Kisebb mennyiségű zöldhulladék elszállítására tökéletes megoldást nyújt számunkra a zöldhulladék zsák. A frissen vágott fű, apró kerti növények, darabolt zöldhulladék helyezhető el benne kényelmesen. Budapesten az FKF-es zöldhulladék zsák ára 235 ft körül mozog, ami 100 liter űrtartalmú, de sajnos ennyi nem fér bele a valóságban, érdemes egy kicsit rászámolni. Az ára függ a beszerzés helyétől is, viszonteladó partnereknél nem ritka a 300-360 Ft közötti ár sem. Könnyű kiszámolni, hogy 1 m3 zöldhulladék elszállítása ideális esetben 2350 ft -ba kerül, ha mindent saját magunk csinálunk. A rosszabbik esetet nézve 3600 Ft/m³ áron tudunk megválni tőle. Országosan a hulladékszállítási szolgáltatók zöldhulladék zsák árát nem ismerjük pontosan, de mindenképpen érdemes átszámolni, mi a legkedvezőbb lehetőség. Ha nem magunk végeznénk az aprítást és zsákolást, hanem a kertészre vagy a gondnokra bíznánk, érdemes a munkadíjat is beleszámolni a költségbe. Tavaszi és őszi metszéskor, kertrendezéskor, elhanyagolt kertek tisztításakor nagy mennyiségű zöldhulladék keletkezik és ilyenkor jön a nagy fejtörés.

 

 Mi is legyen? Megéri a zsákos szállítást választani?

 

Összegezve maximum 2-2.5 m3 mennyiségű apró zöldhulladék elszállításáig éri meg a zöldhulladékos zsák használata. Sajnos meg kell említeni ezen típusú szállítási módnak a hátrányát is: mégpedig, hogy akár hetekig is bűzölöghet az utcán zsákolva zöldhulladékunk. A hulladékszállító közszolgáltatóknál csak heti vagy kétheti rendszerességgel van zöldjárat és csak akkor szállítják el a zsákos zöldhulladékot, ezért érdemes ennek megfelelően időzíteni a kertrendezést, ellenkező esetben akár szomszédunk haragját is kivívhatjuk a keletkezett szag miatt.

Zöldhulladék beszállítás komposztáló telepre saját autóval

 

Lehetőségünk van a keletkezett kerti zöldhulladékot saját kezűleg is beszállítani a legközelebbi hulladéklerakóba, ha rendelkezünk megfelelő szállító járművel vagy megtudunk kérni rá valakit.

Aki mégis a saját kezű szállítás mellett dönt, itt találhat hozzá segítséget:

Zöldhulladék lerakó – országos kereső

Saját kezű beszállításkor nem szükséges hulladékszállítási engedély, nem úgy, mint a következő lehetőségeknél:

Zöldhulladék konténer

 

Választhatunk zöldhulladék konténeres elszállítást is. Az elszállítási díjak borsosak tudnak lenni, érdemes tájékozódni. Átlagosan bruttó 5200 – 6900 ft/m3 áron szállítanak a konténeres cégek, sok múlik azonban a helyi viszonyoktól is, mekkora a konkurencia, milyen távolságról kell a konténereket kiszállítani stb.

A legtöbben rosszul határozzák meg a zöldhulladék mennyiségét, általánosan alul becsülik, ám számos esetben fogalmuk sincs arról, hogyan is kellen egyáltalán nekifogni. Ez valamilyen szinten érthető, hiszen életünk nem mindennapi része a zöldhulladék halmok becslése. Legegyszerűbb megoldásként mérőszalag híján érdemes hosszú lépésekkel mérni.  Szorozzuk össze a kupac szélességét, hosszúságát, magasságát. Az így kapott szám egy megközelítő értéket adhat.

Konténer rendelésnél előre fixen ki kell fizetni a megrendelt 3, 4, 5, 6, 8, 10, 12 m3-es konténer díját, mégpedig akkor is, ha kevesebbet rakunk bele. Persze rendelhetünk újabb konténert is, de ez jelentősen drágítja a költségeket.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy nekünk kell a konténert megpakolnunk vagy fizetünk érte valakinek. Mivel nem vagyunk gyakorlott rakodók, feltételezhetően nem tudunk akkora mennyiséget pakolni a konténerbe, mint aki ezzel foglalkozik nap mint nap. Fontos megemlíteni azt is, ha közterületre helyezzük ki a zöldhulladék konténert, közterület foglalási engedélyt kell kérnünk. Ellenkező esetben a közterület felügyelet bírságot szabhat ki ránk.

 

Zöldhulladék elszállítás

 

2-3 m3-től nagyobb mennyiségű zöldhulladék esetén talán a zöldhulladék elszállítás az optimális megoldás, amely akár 10 zsáknyi mennyiségtől igénybe vehető, szolgáltatótól függően akár hétvégén és ünnepnapokon, akár felár nélkül is, hiszen sokan csak ekkor érnek rá megoldani az elszállítás körüli teendőket. A zöldhulladék elszállítás árak általában tartalmazzák a rakodást is, amennyiben közel tudnak parkolni. Zöldhulladékként az alábbiakat szállíthatók el: kerti zöldhulladék, ág, gally, lomb, nyesedék, fűkaszálék, fűhulladék, fatörzs, örökzöld, tuja, dió zöldhulladék stb. Amennyiben nagy méretű gyökeret szállíttatnánk, érdemes előtte érdeklődni, hiszen azt a komposztáló telepen nem tudják feldolgozni. A legtöbb szolgáltatónál nem jelen problémát, ha alulbecsülte a mennyiséget, számítanak rutintalanságunkra. Fizetni általában csak a valós, darabolt, kézi tömörített m3 után kell. Az elszállított kerti zöldhulladékot újrahasznosításra, zöldhulladék lerakó telepre szállítják, ahol jó minőségű komposztot állítanak elő belőle.