Az elektronikai hulladék a világ egyik leggyorsabban növekvő hulladékárama, melynek nagy többségét sajnos még nem kezelik biztonságosan, miáltal környezeti szennyezést okozva veszélyeztetik az  emberi egészséget és csökkentik az értékes, véges erőforrások mennyiségét.

 

Ön mit tud az e-hulladék környezetre gyakorolt hatásairól?
Tesztelje le tudását!

#1. Körülbelül mennyi e-hulladék keletkezik évente globálisan?

Évente 50 millió tonna e-hulladék keletkezik, ami közel 4500 Eiffel-torony súlyának felel meg. Ennek nagy részét elégetik vagy a kommunális hulladéklerakóba helyezik, amely talaj, viz és levegőszennyezést okoz, veszélyezteti az emberek egészségét és értékes, véges erőforrások elvesztését okozzák.

#2. Ez e-hulladék?

Az informatikai termékek minél hosszabb ideig tartó használata az egyik legfontosabb dolog, amit mindenki megtehet a környezet védelme érdekében, ami az e-hulladékok növekvő tömegét illeti. Érdemes meggyőződni róla, hogy a készülék valóban javíthatatlan, használhatatlan, mielőtt a feldolgozóba kerül. Esetleg eladhatjuk valaki másnak, akinek pont olyan eszközre lenne szüksége.

#3. Ez e-hulladék?

Amennyiben egy eszköz már nem javítható, mindenképpen juttassuk el egy elektronikai hulladékfeldolgozóba, hogy azok anyagai egy új eszközben újra hasznosulhassanak.

#4. Az e-hulladék növekvő mennyisége elsősorban annak tudható be, hogy az emberek végre megkezdték az újrahasznosítást.

Az e-hulladék növekvő mennyiségét elsősorban az elektronikai termékek magasabb fogyasztási aránya, a rövid életciklus és a minimális javítási lehetőségek okozzák.

#5. A világ melyik régiójában keletkezett a legnagyobb mennyiségű e-hulladék 2019-ben?

Ázsiában keletkezett a legnagyobb mennyiségű e-hulladék 2019-ben, a maga 24,9 millió tonnájával. Ezt követte Amerika (13,1 millió tonnával) és Európa (12 millió tonnával). Afrika és Óceánia 2,9 millió, illetve 0,7 millió tonnát termelt. Európa az egy főre jutó e-hulladék keletkezése szempontjából azonban az első helyen áll a világon, mégpedig 16,2 kg-mal fejenként!!!

#6. Az e-hulladékok hány százalékát hasznosítják újra megfelelően globálisan?

2019-ben a dokumentált begyűjtés és újrahasznosítás 9,3 millió tonna volt, tehát az összes keletkezett e-hulladék 17,4% -a. Ez 1,8 millió tonnás növekedést jelentett 2014 óta, ami éves szinten majdnem 0,4 millió tonnás növekedést jelent.

#7. Az elektronikai hulladék hozzájárul a globális felmelegedéshez.

Az e-hulladék nem megfelelő kezelése hozzájárul a globális felmelegedéshez. Először is, ha az elektronikai hulladékban lévő anyagokat nem hasznosítják újra, akkor az elsődleges nyersanyagokat újra ki kell bányászni, így nem csökken azok kitermeléséből és finomításából származó üvegházhatású gázok kibocsátása. Másodszor, egyes hűtő-fűtő berendezésekben üvegházhatású gáz található. Nagyon nem mindegy, mi történik velük leselejtezésük után…

#8. Az elektronikai hulladék veszélyt jelent az emberi egészségre.

Az e-hulladék számos mérgező adalékot vagy veszélyes anyagot tartalmaz, mint például higany, brómozott égésgátlók (BFR), halogénezett szénhidrogén (CFC) vagy freon (HCFC). Az e-hulladék növekvő szintje, az alacsony gyűjtési arány, valamint a hulladékáram környezetvédelmi szempontból nem megfelelő ártalmatlanítása és kezelése jelentős kockázatot jelent a környezetre és az emberi egészségre nézve is. Évente összesen 50 tonna higany és 71 kt BFR műanyag található a globálisan dokumentálatlan e-hulladék áramlásokban, amelyek jórészt a környezetbe kerülnek, miáltal kihatással vannak az egész emberiségre.

#9. Az e-hulladék teljes mennyiségének mekkora részét dobják ki a kukákba a magas jövedelmű országokban?

Becslések szerint az e-hulladék 8% -át dobják kommunális hulladékgyűjtőkbe a magas jövedelmű országokban.

#10. Mekkora az e-hulladékban található nyersanyagok becsült értéke/év?

Becslések szerint az e-hulladékokban található nyersanyagok értéke 55 milliárd EUR/év.

Vége

Eredmény

Gratulálunk! Remek eredmény! Oszd meg eredményedet a közösségi médiában is, hogy mások is tanulhassanak belőle!

Köszönjük, hogy megpróbáltad! Most, hogy már ismered az eredményeket, te is többet tehetsz a környezeted védelme érdekében.
Töltsd ki újra a tesztet, ha úgy érzed, újra fejlődnél és oszd meg a közösségi médiában, hogy mások is tanulhassanak belőle!

 

A Goldwater Recycling vállalja céges elektronikai hulladékok feldolgozását, ártlamatlanítását. Vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy biztonságban tudhassa adatait elavult, leselejtezett eszközein és hogy azok valóban feldolgozásra, újrahasznosításra kerülhessenek!

 

Kvíz forrás: https://tcocertified.com/