A válasz egyszerű: kevesebb e-hulladék

 

Az újdonságot kiszivárogtató személyek ugyan nem értenek egyet azzal kapcsolatban, hogy kapunk-e töltőt az új telefonhoz, mégis szárnyra kaptak olyan hírek, mely szerint az új iPhone doboza már nem tartalmazza a kiegészítőt. Ez eddig elképzelhetetlen lett volna, azonban ahogy arról már korábban is írtunk, az európai törvényhozó testület már foglalkozott is az egységes töltők bevezetésének gondolatával, az elektronikai hulladék mennyiségének csökkentése érdekében.

 

GQ-nak adott interjújában Greg Joswiak, az Apple globális marketingért felelős alelnöke, a következő megjegyzéssel válaszolt a kérdésre, hogy vajon számíthatunk-e töltőre az új telefon dobozaiban?

„Folyamatosan keressük a lehetőségeket a termékeinkből származó e-hulladék mennyiségének csökkentésére. Szerencsére az emberek sok Apple terméket vásárolnak, ezért tisztában vagyunk azzal. hogy döntéseink mekkora hatással vannak a társadalomra. Érezzük a felelősségünket a csomagolások és azok tartalmának csökkentésében, amennyiben úgy gondoljuk, a vásárlóknak azokra nincs feltétlenül szüksége.”

Tehát ugyan nem erősítette meg, de nem is cáfolta a pletykákat, mégis azt sugallja, figyelembe veszik az e-hulladék csökkentése érdekében elképzelhető lehetséges lépéseket.

Az interjú amúgy az Apple környezettudatos hozzáállásáról szólt.

Ugyan a fenti idézetben közvetlenül arra az állításra reagált, miszerint lesz, vagy nem lesz töltő a dobozban, de általánosságban Joswiak mégis arról beszélt, hogy az Apple célja az, hogy az emberek a lehető leghosszabb ideig tartsák meg iPhone-jukat, ezért is kapnak a telefonok olyan sokáig szoftverfrissítéseket.

Úgy tűnik, megpróbálják rávenni az embereket, hogy minél tovább használják a készülékeket az e-hulladék csökkentése érdekében. Ebből logikusan következik, hogy ugyanez lehet a cél a töltőkkel is.  A legtöbb iPhone-t használó ember már rendelkezik egy, vagy több kompatibilis töltővel, ezért felesleges lenne újabbal terhelni a környezetet minden új iPhone dobozzal.

A kiegészítő kihagyásával az Apple csökkentheti az e-hulladék mennyiségét és ezáltal annak környezeti hatásait, valamint csökkentheti a töltővel rendelkező ügyfelek költségeit is. Míg azok, akiknek mégis szükségük lenne rá, külön megvásárolhatnák azt.

Ez persze nem azt jelenti, hogy az iPhone 12-höz biztosan nem mellékelnek töltőt – hiszen az továbbra is az Apple és az egész iparág bevett szokásai közé tartozik, de az interjú és a korábbi pletykák alapján egyáltalán nem lepődnénk meg, ha az új telefonok már anélkül érkeznének.

Ez a lépés mindenképpen innovatív újdonság lenne az iparágban, amely követendő példaként szolgálna a többi vállalat számára is. Üdvözítő lehetne a lépés, hiszen lássuk be, a legtöbb töltő nem kerül el elektronikai hulladék feldolgozóba, az esetek 80%-ban a kommunális hulladékok között végzi, ami nagy terhet ró a környezetre a magas mennyiséget figyelembe véve.