Sok mindent tulajdonképpen.

Nem csak a pandémia, de a műanyagszennyezés is járványként söpör végig a világon. A műanyag hulladékok óriási mennyisége súlyos kockázatot jelent az ökoszisztémák egészségére nézve a szárazföldeken és az óceánokban is. Sőt nem csak azokra, hiszen komoly veszéllyel fenyeget az egész emberiség sorsára nézve is, hiszen a mikroplasztik már ételeinkben, vizeinkben, sőt a sóban is megjelent.  

Egyelőre nem sok mindent tehetünk az óceánokban már bomlásnak indult műanyag mennyiségekkel, de azért igenis sokat tehetünk, hogy megakadályozzuk, hogy még több műanyag kerüljön a természetbe. 

Ennek érdekében már számos ígéretes kezdeményezés van folyamatban.

Az egyik, a kémiai újrahasznosítás. Ez a fejlett újrahasznosítási folyamat – Alvin Orbaek White, a Swansea Egyetem Mérnöki Főiskola oktatója magyarázata szerint – „a műanyagot molekuláris szintre, platform molekulákká bontja le, amelyek más anyagok előállítására használhatók fel a későbbiek során.” Az eljárás ugyan még kísérleti fázisban van, de nagy lehetőségeket rejt magában. 

Eközben Kína, a világ vezető műanyagszennyezője is dolgozik azon, hogy a műanyag hulladékokat hatalmas cementiparában is képes legyen felhasználni, mely kutatásokat a norvég ( OPTOCE ) projekttel közösen végzik.

„Globálisan évente 5–13 millió tonna műanyag kerül az óceánokba. A műanyag törmeléket pedig a tengeri áramlatokkal sodródik tovább elképesztően nagy távolságokba is eljutva, amelyek szárazföldre érkezve mikroplasztikká bomlanak, vagy szigetekbe tömörülve lebegnek az óceánok felszínén.   

Az UNEP becslései szerint a tengeri környezet károsodása globálisan évente legalább 8 milliárd dollárnak megfelelő kárt okoznak.

Ennek a műanyaghulladéknak nagy része azonban felhasználható a cementgyártás során, amely során a mészkövet nagy kemencékben 1450 Celsius fokra hevítik, egészen addig, amíg fel nem folyik. Eme folyamat részeként használt üzemanyag a szén, amelyből a cementgyárak évente fél milliárd tonnát égetnek el a bolygó körül. Ennek a hatalmas mennyiségű szénnek egy része helyettesíthető lenne a nem újrahasznosítható műanyagokkal is.

Kåre Helge Karstensen, az OPTOCE projektet vezető kutató szerint remek megoldás lehet a műanyag hulladék alternatív üzemanyagként való felhasználása a cementiparban. „Azonban ha Ázsia cementgyárai évente el is égetnek 160 millió tonna műanyag hulladékot, ez továbbra is csak az ipari szénfelhasználás 10–15% -át cseréli le”.

A lehetőségek ellenére azonban több ázsiai projekt is megtagadta a hulladéklerakók tartalmának üzemanyagként való használatát. „Alapvető fontosságú, hogy mind az ipar, mind a helyi hatóságok felismerjék azokat a lehetőségeket, melyeket a műanyaghulladékok üzemanyagként való felhasználása kínál” – mondja Karstensen.

„Jelenleg Kínában, Indiában, Thaiföldön, Vietnamban és Mianmarban található cementgyárak vesznek részt a projektben, amelyek a tesztelik a lehetőséget és dokumentálják a folyamatot. 

Mivel ezek a területek a világ legnagyobb műanyagszennyezői, fontos, hogy felismerjék a környezet tisztításának lehetőséget a projektben. 

Ugyanakkor a tudósok újfajta környezetbarát polimerek létrehozásán is dolgoznak. Az Egyesült Államokban, a Cornell Egyetemen dolgozó vegyészek egy új polimert is kifejlesztettek, amely a nap sugárzó hatása által gyorsan lebomlik. 

Az új polimert halászati eszközökben, kötelekben és a hálókban használnák, amelyek rendszeresen az óceánokba kerülnek., majd évtizedekig ott is maradnak, veszélyeztetve a korallzátonyokat és számtalan tengeri élőlényt.

„Olyan új műanyagot hoztunk létre, amely rendelkezik a kereskedelmi halászeszközök által megkövetelt mechanikai tulajdonságokkal, ám ha végül odaveszik a tengerben, akkor rövid időn belül lebomlik ”- mondja Bryce Lipinski vezető kutató, akinek a csapata 15 évet töltött az izotaktikus polipropilén-oxid nevű új polimer kifejlesztésén.

Az új műanyagból készült tárgyak gyorsan lebomlanak a természetben, nem hagyva hátra nyomot- mondják a kutatók. „Így ez az anyag csökkentheti a műanyag felhalmozódását a környezetben” – jegyzi meg Lipinski.

Ezek nagyon jó hírek és reméljük belátható időn belül kilépnek a kísérleti fázisból. 

Mindemellett a műanyagmentes július keretében azt se felejtsük el, hogy mindenki felelős a globálisan vészhelyzetet teremtő műanyag felhalmozódásért! Figyeljünk oda, hogy minimálisra csökkentsük az egyszerhasználatos műanyagok használatát és szeletáljunk megfelelően az újrahasznosítás érdekében!