A magyar családok legnagyobb ünnepe a karácsony, tele kedves családi és baráti összejövetelekkel, partival, ajándékokkal, fényekkel, díszekkel és karácsonyfával természetesen.

 

Sokan elképzelhetetlennek tartják az Ünnepet a fenyőfa természetes illata, tapintása, kiválasztásának meghittsége nélkül, míg mások inkább a műanyag változat takarékosabb és egyszerűbb változatát részesítik előnyben.

 

De vajon melyik a jobb választás a környezet számára? Vessünk hát pillantást az állandó vita néhány központi állítására ezzel kapcsolatban.

 

A fák kivágása káros a környezetre. 

 

A fenyőfák gazdaságokban termesztett növények. Ugyanúgy, mint például a burgonya, a gabona vagy az eper. Nem a vadon élő erdőkből vágják ki őket, így nem kell attól tartani, hogy elfogy egy fenyőerdő emiatt.

 

Egy másfél, két méteres fa körülbelül egy évtized alatt nő meg ekkorára, és kivágása esetén minimum egy fát ültetnek a helyére. Növekedésük alatt számos előnnyel járnak a környezetre nézve: tisztítják a levegőt és élőhelyet biztosítanak a vadon élő állatok számára. Leggyakrabban olyan vidéken nőnek, amelyek sokszor nem alkalmasak más növények termesztésére, – és természetesen biológiailag lebomlók.

 

Másik fontos előnyük, hogy a helyi termelőknek biztosítanak némi bevételt. A természetes fák árait is növelheti, ha kevesebb gazdaság foglalkozik ezzel az ágazattal a megcsappant kereslet miatt.

 

A műanyag fenyő újrahasznosítása csökkenti a környezeti károkat.

 

A piacon a legtöbb műanyag fenyőt PVC-ből és acélból készítik Kínában, majd Magyarországra szállítják – végül pedig a hulladéktelepekre. Ráadául a műanyag újrahasznosítási élettartama nagyon rövid, legtöbb esetben csak egyszer újrahasznosítható, majd vegyes anyagba keverve a hulladéklerakókban végzik.

 

Noha ez nem tűnik környezetbarátnak, a gyártókat képviselő ACTA szerint a környezeti hatás mégis alacsonyabb, mint egy valódi fenyőé, ha öt vagy több éven keresztül használják azt. A szervezet érvelése szerint minden évben új, valódi fa beszerzése – majd a hulladéklerakóban való elhelyezésük a szezon végén – nagyobb hatást gyakorol az üvegházhatású gázok kibocsátására, a víz- és energiafelhasználásra, mint az újrafelhasználható műfenyők.

 

Ez az állítás a szervezet megbízásából készített, a WAP Sustainability Consulting által végzett tanulmányon alapul .

 

Azonban a valódi fenyők eladóit képviselő szervezet elutasította a tanulmány megállapításait, mondván, „Hogy állíthatják azt, hogy egy olajból készült fenyő PVC-műanyaggá alakítása Kínában, majd hajóval ideszállítása, ráadásul rövid újrahasznosítható élettartammal jobb a környezet számára, mint a valódi fenyő termesztése?”

 

Szerintük a vizsgálat paraméterei túl szűk látókörűek voltak, hiszen a fenyő termesztésnek a vadon élő állatokra és a helyi vízellátásra gyakorolt ​​hatásával, a mezőgazdasági területek és a munkahelyek megőrzésével például nem is számoltak!

 

„Érdekli a helyi gazdaság támogatása és a bolygó műanyagterhelésének csökkentése? Inkább arra kellene koncentrálni.”

 

Thomas Harman, az egyik magas minőségű műfenyő gyártására szakosodott társaság alapítója és vezérigazgatója elmondta, hogy gyárai használnak újrahasznosított műanyagokat termékeik egyes elemei számára. Azonban kihívást jelent számukra a kevert anyagok – műanyag, réz, acél szétválasztása, de mindenkit arra buzdít, hogy olyan műanyag hulladék feldolgozóba helyezzék el a megunt fenyőket, ahol megfelelően újrahasznosítják azokat, és használjanak LED izzókat további energiamegtakarítás céljából.

 

„Feladatunknak tekintjük, hogy termékeink újrahasznosíthatók legyenek, és remélem, hogy fáink 20 vagy 30 évvel később használatban lesznek.”

 

A legzöldebb valódi fenyő az, amelyet helyben vásárolnak és hasznosítanak újra. 

 

Az ACTA adatai szerint a fiatalabb, környezettudatosabb fogyasztók – ugyanazok, akik az élelmiszerbolton öko termékeket vásárolnak – egyre inkább a valódi fenyőket válasszák. Sőt sok család személyesen megy el az ültetvényekre, ahol maguk válasszák ki, és vágják ki a fákat. Szerintük: „Ez a közös családi élmény nem hasonlítható össze azzal, mint amikor lehozunk egy poros dobozt a padlásról.”

 

Bill Ulfelder, Természetvédelmi igazgató szerint a valódi fenyő kétségtelenül jobb választás. Vannak módok, amelyekkel a vásárlók csökkenthetik a valódi fa környezetre rótt hatásait: vásároljanak helyben, csökkentsék a fáért megtett kilométerek számát és komposztáljanak.

Ha szeretnéd elkerülni a fa kidobását, egyre több helyen lehet cserepes, vagy földlabdába csomagolt fenyőt is kapni.

 

A fenyők közötti választás azonban csak egy csepp a tengerben a légi közlekedéshez és a túlfogyasztáshoz képest.

 

Ha valóban környezetbarát módon szeretné tölteni az ünnepeket, akkor túl kell pillantani a karácsonyfa anyagán, hiszen az Ünnepeknek a szeretetről, a családról kellene szólnia, nem a drága ajándékokról, a feleslegesen felhalmozott ételekről és az ajándék 2 másodpercig használatban lévő csomagolásáról.