Mialatt nagy vállalatok egymás után jelentik be újrahasznosítási stratégiájuk részleteit, a WWF legújabb publikációja szerint vannak, akik igen csak le vannak maradva.

 

A publikáció 5 nagyvállalat műanyag újrahasznosítási szokásait vizsgálta az elmúlt évekből. Név szerint: Dr. Pepper, McDonald’s, Procter & Gamble, Starbucks és a Coca-Cola.

 

A tavaly indított projekt célja a műanyag hulladék csökkentése a szükségtelen anyagfelhasználás kiküszöbölésével, vagyis áttérni a szűz alapanyagról az újrahasznosított anyagokra vagy egyéb más fenntarthatóbb alternatívára, valamint a műanyag gyűjtésének, újrahasznosításának és komposztálásának elősegítése.

 

A jelentés szerint ezek a nagymárkás vállalkozások mindösszesen 8% újrahasznosított műanyagot használtak fel csomagolásaikhoz, a teljesen felhasznált 4,2 millió tonna műanyaghoz képest.

 

A kutatás szerint a vállalatok műanyagfelhasználása a következőképpen alakult:

 

Dr. Pepper 208 000 tonna műanyagot használt 2018-ban. Ennek 99,7% -a volt szűz, 0,3% -a újrahasznosított anyag.

A McDonald’s 1 53 000 tonna műanyagot használt 2018-ban. Ennek 98% -a volt szűz, 2% -a újrahasznosított, 0,1% pedig „egyéb bioalapú” anyag.

A Procter & Gamble 2018. július 1-jétől 2019. június 30-ig 605 000 tonna műanyagot használt fel. Ennek 93% -a volt szűz, 7% -a újrahasznosított tartalmú anyag.

A Starbucks 2017. október 1-jétől 2018. szeptember 30-ig 190 000 tonna műanyagot használt fel. Ennek 93% -a volt szűz, 6% -a újrahasznosított, 1% pedig „egyéb bioalapú” tartalmú anyag.

A Coca-Cola vállalat 2018-ban 3 millió tonna műanyagot használt fel. Ennek 90% -a szűz tartalom, több mint 8% -a újrahasznosított, több mint 1% -a „fenntartható bioalapú” és kevesebb mint 1% -a „egyéb bioalapú” alapanyag volt.

 

A jelentés egyéb más részletet is tartalmaz a vállalatok jelenlegi műanyag típusú hulladékának a kezeléséről és a fenntarthatósági kezdeményezések fejlesztésének stratégiáiról. A jelentésben szereplő nagyvállalatok vezetői a kutatást arra használnák, hogy alapot teremtsenek az elkövetkezendő évek munkájához.

„A jelentés megállapításai hangsúlyozzák a vállalatunk számára kitűzött csomagolási és hulladékcsökkentési célok, valamint az együttműködés fontosságát” – mondta Monique Oxender, a Keurig Dr Pepper fenntarthatósági tisztje. „Bízunk benne, hogy folytathatjuk ezt az ígéretes programot, és továbbra is aktív és együttműködő tagként vehetünk részt a csoport tevékenységében.”