Riadót fújtak a kutatók, miután egy elemzésük arra a következtetésre jutott, hogy egy új okostelefon vásárlása annyi energiát képes felemészteni, mint egy már meglévő telefon használata egy egész évtizeden keresztül.

 

Új telefon vásárlása előtt ezért érdemes elgondolkodni azon, hogy egy 10 ezer forintos akkumulátor csere mennyiben járulhat hozzá a bolygó megmentéséhez és nem utolsó sorban anyagilag is kedvezőbb megoldás lehet a házi kasszát figyelembe véve. 

A McMaster Egyetem kutatóinak a Journal of Cleaner Production folyóiratában megjelent tanulmánya a teljes információs és kommunikációs ipar (ICT) 2010-2020 körüli szén-dioxid-hatását elemezte, beleértve a számítógépeket, laptopokat, monitorokat, okostelefonokat és szervereket is. 

Az eredmények lesújtóak voltak. 

Még így is, hogy a világ egyre jobban eltávolodik az óriás torony PC-ktől a kevesebb energiát használó telefonok felé, a technológia általános környezetre gyakorolt hatása mégis egyre csak fokozódik. Míg az ICT 2007-ben a szén-dioxid-lábnyom mindössze 1% -át tette ki, ez mára körülbelül megháromszorozódott és az előrejelzések szerint 2040-re meghaladhatja a 14% -ot is, amely teljes szállítási ipar szén-dioxid kibocsátásának a fele.

Az okostelefonok néhány ok miatt különösen alattomosak tudnak lenni. Két éves átlagos életciklusukkal többé-kevésbé az eldobható kategóriába sorolhatóak. A probléma az, hogy egy új okostelefon építése – és különösen a bennük található ritka anyagok kitermelése – a készülék két éven át tartó teljes CO2-kibocsátásának 85–95% -át teszi ki. Ami azt jelenti, hogy egy új telefon megvásárlása annyi energiát igényel, mint annak feltöltése és működtetése egy egész évtizeden keresztül!

Még a legújabb trendek szerint is, amikor az emberek megpróbálják telefonuk életciklusát egyre jobban kitolni, a szórakoztató elektronikai vállalatok egyre jobb, még nagyobb újdonságot rejtő vagy éppen divatosabb telefonokkal próbálják pótolni az elmaradt nyereséget. 

A kutatók megállapítása szerint, a nagyobb képernyővel rendelkező okostelefonok mérhetően rosszabb szén-dioxid-kibocsátással rendelkeznek, mint kisebb őseik. Az Apple anno nyilvánosságra hozta, hogy az iPhone 7 Plus építése nagyjából 10% -kal több CO2 kibocsátást eredményez, mint az iPhone 6s, az iPhone 7 szabványa pedig nagyjából 10% -kal kevesebb CO2 kibocsátást eredményez, mint egy 6-os. Az Apple szerint tehát a trend egyre javul. Egy másik független tanulmány azonban arra a következtetésre jutott, hogy az iPhone 6s 57% -kal több CO2 kibocsátást eredményezett, mint az iPhone 4s.

“Ráadásul az egyre jobban elterjedt  újrahasznosítási programok ellenére a kutatók szerint a leselejtezett telefonok körülbelül 1% -át hasznosítják csak újra” – közölte Lotfi Belkhir, a tanulmány vezető szerzője.

A mobiletelefonok újrahaszosításának fontossága

A mi álláspontunk alapján a mobiltelefonok újrahasznosítása és feldolgozása az évek során növekvő tendenciát mutat az egyre növekvő környezetvédelmi kampányok hatására, de még nagyon sok teendő van, hogy az emberek figyelmének központjába kerüljön az elektronikai hulladékok újrahasznosításának fontossága.  

Mindenesetre ha egy okostelefont két év helyett akár három évig is használnak, máris jelentős javulás érhető el egyénileg a szén-dioxid kibocsátás szempontjából. Mégpedig egyszerűen azért, mert ezáltal nem kell kibányászni a szükséges ritka földfémeket az új telefonhoz. Az elv hasonló ahhoz, hogy egy használt benzin üzemű autó vásárlásával többet teszel a környezetért mint egy új Prius vagy Tesla vásárlásával. 

Az okostelefonok az ICT egyre rohamosabban növekvő kategóriáját képviselik, de a CO2 kibocsátás tekintetében a legnagyobb bűnösök valójában maguk a szerverek és adatközpontok, amelyek 2020-ig az ICT CO2 kibocsátásának a 45% -át tették ki. 

Az oka egyszerű: minden Google kereséshez, minden Facebook hírfolyam frissítéséhez és minden tweeteléshez valahol egy szerver működésbe lép. Több telefonhoz pedig több szerver szükséges. A megnövekedett energiaigény pedig újabb és újabb szerverek alkalmazását teszik szükségessé. Az elavult vagy meghibásodott szerverek feldolgozás és újrahasznosítás hiányában pedig szintén újabb, modernebb és gyorsabb szerverparkok anyagaihoz szükséges anyagok bányászatát és feldolgozását igénylik, amely még inkább előtébe helyezi a „városi bányászat” fontosságát.

A Google, a Facebook és az Apple már tett ígéretet arra vonatkozóan, hogy tevékenységei során  100% -ban megújuló energiára tér át

Az internetet használó eszközök sora azonban folyamatosan növekszik, a háztartási gépektől kezdve a kazánokon át a személyautókig, amely folyamatosan növeli a szerverekre rótt terhelést. Hacsak a támogató infrastruktúra nem fordul azonnal a 100% -ban megújuló energia felé, akkor a globális CO2 kibocsátás soha nem látott méreteket ölthet.

Konklúzió: a fenntarthatóság jegyében erősen gondolkodjunk el azon, mennyire fontos, hogy készülékünket újabbra cseréljük, amennyiben az még még javítható állapotban van, illetve soha ne felejtsük el mennyire fontos, hogy ezek az eszközök mindenképpen újrahasznosításra kerüljenek a megfelelő elektronikai hulladék feldolgozására szakosodott vállalkozásnál, hogy az azokból kinyert alapanyagok egy újabb terméknél felhasználásra kerülhessenek.