Pár tipp, hogyan csökkentsd, használd fel és hasznosítsd újra a hulladékokat idén nyáron

A nyári meleggel előkerülnek az elpakolt vízi játékok, kerti bútorok, nap és búvárszemüvegek, grillek és minden egyéb, ami nyári melegben megkönnyíti és szebbé teszik napjainkat.
Érdemes azonban szem előtt tartani pár szabályt, amely tehermentesíti környezetünket és a hulladéklerakókat a feleslegesen és helytelenül kidobált hulladéktól. Ebben a cikkben ehhez adunk pár tippet és tanácsot.

Csökkentsd a hulladék mennyiségét

• Szabadban használt tányérok, poharak és evőeszközök vásárlásakor figyelj arra, hogy újrafelhasználható anyagból készüljenek.
Készíts italt magadnak a boltban kapható dobozos vagy flakonos üdítők helyett. Sokkal egészségesebb és kevesebb újrahasznosítandó hulladékkal is jár.
• Akár a szekrényedet pakolod át, akár a kertet újítod fel, adományozd el azokat a dolgokat, amelyekre már nincs szükséged, de még használhatóak.
• Ha még valami javítható, javítsd meg, de dobd ki azonnal!
Tervezd meg az étrendedet, ezzel csökkentheted a kidobásra ítélt étel mennyiségét, mert nem tudtad lejárati idő előtt elfogyasztani. Ezzel az egyszerű lépéssel még pénzt is spórolhatsz.
Komposztáld az ételmaradékot, ha lehetőséged van rá.

Szelektáld megfelelően az újrahasznosítható hulladékokat

• A legtöbb újrahasznosítási program nem képes feldolgozni az egyszer használatos papír- vagy műanyag tányérokat, csészéket, szívószálakat és evőeszközöket. Olvasd el a helyileg illetékes feldolgozó által kihirdetett szabályokat és csak azok kerüljenek a szelektált hulladékok közé, amelyek valóban odavalók.
Csak olyan fólia kerüljön a szelektív hulladékok közé, amely nem tartalmaz ételmaradékokat.
• A papírszalvéták, zsebkendők, törlőkendők sem az újrahasznosítható hulladékok közé tartoznak.
Öblítsd ki a ketchup,-  mustáros és egyéb műanyag flakonokat  kevés vízzel, rázogasd meg és öntsd ki belőle a folyadékot, mielőtt a szelektív hulladékba dobnád.
• A grill már nem javítható? Érdeklődj a helyileg illetékes hulladékudvarnál, hol van lehetőséged a fémhulladékot megfelelően leadni, ahol meg tudják oldani a feldolgozást is.
• A grillezéshez használt gáz és olajtartályok nem kerülhetnek a vegyes hulladékok közé! Veszélyes hulladéknak számítanak, így szigorúan csak hulladékudvarokba szállítva kezelhetőek megfelelően!
• A kertgondozáshoz használt kesztyűk, szerszámok, papucsok, védőszemüvegek, medencében használt játékok és kültéri bútorok szintén nem a szelektív hulladékba valók!

Figyelj rá, hogy ne töltsd túl a hulladéktárolókat

Szelektáld felelősségteljesen a hulladékot, figyelj arra is, hogy a tárolók fedele mindig legyen csukva. Ha túl sok hulladék gyűlt össze, vásárolj neki külön zsákot, megelőzve ezzel a túlcsorduló hulladék környezetbe kerülését.
Az eldobható maszkok és kesztyűk szintén nem újrahasznosíthatóak. Gyűjtsd azokat külön egy zacskóba elkerülve ezzel a fertőzésveszélyt, majd a vegyes hulladékba kerülve szabadulj meg tőlük.