Előfordult már veled, hogy elgondolkodtál azon, miért kellene egyáltalán foglalkoznod a szemét szelektálásával, háztartásod hulladékmennyiséged csökkentésével, vagy egyáltalán időt és energiát tenni abba, hogy megértsd, mit szabad és mit nem újrahasznosítás során? Ha úgy érzed, ez nem a te dolgod, akkor most elmondjuk, milyen komoly hatása lehet a hulladékfeldolgozásnak és az újrahasznosítás érdekében tett erőfeszítéseknek a klímaváltozásra, hátha sikerül megváltoztatni az álláspontodat. 

A Föld hőmérsékleteinek folyamatos felmelegedése és a szokatlan időjárási viszonyok növekvő gyakorisága összefügg az éghajlatváltozással. Ez a folyamat évek óta tart, mégsem történik hatékony intézkedés, vagy az emberek gondolkodásmódjának megváltoztatása érdekében tett erőfeszítés, amely a hulladéktömeg, a veszélyes anyagok és a járművek károsanyag kibocsátását illeti. Pedig a jó hír az, hogy az újrahasznosítás szokásai könnyedén elsajátíthatók. Amennyiben ezt a néhány apró, bevált gyakorlatot rutinná teszed, máris sokat tettél az időjárási körülmények stabilizálásában, magad, családod, barátaid és a jövő generációi érdekében.

 

Újrahasznosítás: így csináld.

 

1- Szelektáld a szemetet

 

Ha nem vagy biztos benne, hogyan szelektáld a hulladékot, gondolj a mágikus 3-as számra, amely ez esetben a szelektálás három kategóriáját jelenti: 1) papír, 2) üveg és fém, és 3) műanyag. Amennyiben rendelkezünk elég hellyel, érdemes 3 kis konténert rendelni ezeknek a hulladéktípusoknak.

 

2- Tartsd tisztán a konténereket

 

Sokan azért hagyják abba a szelektálást, mert nem bírják elviselni a több napos hulladék szagát. Ez könnyedén elkerülhető, ha a kiöblíted a palackokat, dobozokat és konzerveket, mielőtt a hulladéktárolóba dobnád. Ráadásul ezzel megnöveled az újrafeldolgozás, újrahasznosítás esélyét is, hiszen a nagyon szennyezett hulladékot már nem lehet feldolgozni.

 

3 – Tömörítsd a kartondobozokat

 

A kartonok, a papír tömörítése helyet takarít meg és növeli az újrahasznosító telepre szállított hulladék mennyiségét (ami szintén csökkenti a környezetre rótt terhelést).

 

4 – Ezek a műanyagok újrahasznosíthatóak: 1, 2, 5.

 

Mely műanyagok újrahasznosíthatóak? Ez egy bonyolult kérdés, mivel a szabályok országonként és városonként változhatnak. Magyarországon 2020-ban – nagy általánosságban – ezek a szabályok vannak életben. A PET (polietilén-tereftalát) és a HDPE nagy sűrűségű polietilén) a legáltalánosabban elfogadott újrahasznosítható műanyagok a világon. A PET egy nagyon gyakori műanyag, amelyet vízpalackok és élelmiszer-tartályok készítésére használnak. A HDPE-t általában samponokhoz és más mosószer palackokhoz használják. Numerikus értelemben a PET-műanyagot 1-gyel jelöljük, a HDPE-műanyagot 2-vel, a polipropilén-műanyagot (vagy PP-t) pedig 5-össel. Ez a műanyag általában bútorok, játékok és autó lökhárítóihoz használatosak. 

 

5 – Az aluminium is újrahasznosítható

 

Az alumínium fóliák és tálcák remekül újrahasznosíthatók. Azonban feltétlenül öblítsd el azokat mielőtt a szelektívbe kerülnek, hiszen legtöbb esetben étellel szennyezettek, és az illatokat is átveszik, amely egy idő után nem lesz túl kellemes.

 

Nem újrafeldolgozható hulladékok:

 

1- Műanyag zacskók. Gondoltad volna?

 

A műanyag zacskók tönkreteszik a gépeket a feldolgozó üzemekben. Emiatt a legtöbb üzemben tiltják a műanyag zacskók feldolgozását. Használj újrahasznosított papír- és szövet táskát. Sokat tehetsz a környezetért.

 

2- Pizza dobozok

A karton ugyan újrahasznosítható, a pizza dobozok azonban nem, mivel zsírokkal és ragacsos ételekkel kerültek érintkezésbe.

 

3- Ne dobj össze-vissza minden műanyagot a szelektív hulladékok közé

 

A legtöbb esetben nem újrahasznosítható a 3, 4, 6 és 7 műanyagból készült termék.

 

Következtetés

Ha aggódsz a klímaváltozás és annak a bolygóra gyakorolt hatása miatt, vedd komolyan az újrahasznosítást és a szelektíven történő hulladékgyűjtést. A megfelelő módon történő újrahasznosítás ugyan egyszerűen elvégezhető szokás, de apró, mégis hatásos a módja annak, hogy nagy és pozitív változásokat tegyél a környezetvédelem érdekében.

 

Elektronikai hulladék feldolgozás fontosságáról írt cikkünk itt olvasható.

A Goldwater Recycling célja is egy tiszta, fenntartható környezetet teremteni, de nagyon fontos, ebből a folyamatból mindenki kivegye a részét a társadalomban. Legyél részese egy zöldebb élet létrehozásának te is! Figyelj az újrahasznosítás menetére és szükségességére!