Az átlagos európai kétévente vásárol új készüléket, amely jelentős terheléssel jár a környezetre nézve. 

[ez-toc]

Az már mindenki számára nyilvánvaló, hogy az okostelefonok és tabletek negatívan befolyásolják az alvás minőségét és figyelem zavarokat okozhatnak a túlzásba vitt, vagy nem megfelelő időpontban alkalmazott használatkor. A régi technikai kütyük azonban sokkal közvetlenebb kockázatot jelenthetnek egészségünkre nézve – hiszen nem megfelelően ártalmatlanítva mérgező vegyi anyagokkal bombázzák a környezetet, amelyek jelentősen befolyásolják az egészséget.

„Nagyon sok elektronikai cikk tartalmaz olyan veszélyes anyagokat, amelyek nem kerülhetnek hulladéklerakókba” – mondja Lynda Kitamura, az Electronic Products Recycling Association (EPRA) nonprofit szervezet alelnöke. Minden elöregedő okostelefonra, régi laptopra vagy elromlott nyomtatóra lehetőségként tekint az értékes anyagok újrafelhasználását vagy újrahasznosítását tekintve. Használjuk ki az újrahasznosítás előnyeit, amely a megfelelő újrahasznosító cégek telephelyeire történő ingyenes leadással kezdődik” – mondja.

Magyarországon az e-hulladékok feldolgozásának aránya jelentős javulást mutatott, mégis az eszközök növekvő mennyisége alapján még így is elképesztő mennyiség lapul a fiókokban, vagy végzi a  háztartási hulladékok közé dobva. 

A vegyes hulladékba rejtés előtt érdemes végigolvasni ezt a cikket…

 

Mi is pontosan az e-hulladék?

 

Minden olyan hulladék “e-hulladék”, amelynek működéséhez akkumulátorra vagy elektromos áramra van szükség – az elemektől kezdve az elektronikus fogkeféken és a táblagépeken át a mosógépekig mindent. És amikor ezeket az eszközöket vagy hulladéklerakókba dobják, vagy tengerentúli telepekre szállítják (sok szemetet és újrahasznosítható anyagot Kínába, Indiába vagy másik harmadik országba szállítanak), olyan mérgező vegyi anyagokat kezdenek el kibocsátani, mint  a higany (káros a tüdőre, az emésztőrendszerre és az immunrendszerre), az ólom (a hosszú távú szellemi fejlődésre káros) és a kadmium (veszélyes a vesére, a májra és a csontok egészségére), miközben a talajba, a levegőbe vagy a talajvízbe jutnak.

Természetesen az e-hulladék jelenléte nem új keletű probléma. (A fogyasztók az első vezeték nélküli rádió megjelenése óta vásárolnak és dobnak el elektronikát.) Ami azóta változott és folyamatosan változik, az termékek, eszközök selejtezési sebességének gyorsulása.

Elmondható, hogy a fogyasztók átlagosan csak két évig tartják meg mobiltelefonjukat, mielőtt lecserélnék vagy kidobnák azokat. 

 

Hogyan hat az e-hulladék egészségünkre?

 

Az e-hulladékból származó szennyező anyagok felhalmozódhatnak szervezetünkben, miáltal DNS-károsodáshoz és rákhoz vezethetnek. A növésben lévő gyermekek különösen sérülékenyek, az e-hulladéknak kitett terhes nők pedig az anyaméhben megnövekedett egészségügyi kockázatokat háríthatnak át gyermekeikre. Ezenkívül a nyílt égetéssel vagy más illegális intézkedésekkel ártalmatlanított e-hulladék (amely gyakoribb a fejlődő országokban) szennyezheti a vadon élő állatokat, például a halakat, amelyekkel nem csak helyben de világszerte kereskednek. 

 

Miért akkora probléma az e-hulladék?

 

Ezeknek az eszközöknek már csak  az elkészítése is hatalmas emberi áldozatokkal jár. A fejlett országokban szigorú szabályozások vannak érvényben arra vonatkozóan, hogyan és milyen feltételekkel lehet az alapanyagokat beszerezni, a fejlődő országokban – ahol az okostelefonok gyártásában használt ásványi anyagok többsége származik – sajnos nem.
Az iparág legnagyobb gyártói közül jelenleg sok olyan fejlődő gazdaságból szerzi be az árukat, amelyek gyenge vállalati és társadalmi felügyelettől szenvednek. Az Amnesty International 2017-es jelentése például megállapította, hogy a világ kobaltjának, a lítium-ion akkumulátorok kulcsfontosságú összetevőjének több mint fele a Kongói Demokratikus Köztársaságból származik, ahol a (részben gyermek) bányászoknak mérgező porral és nem biztonságos körülményekkel kell megküzdeniük munkavégzés közben.

Gisele Azimi, a Torontói Egyetem vegyészmérnök professzora szerint a túlzott bányászat a fejlődő országok helyi növekedésének jövőjét is veszélyezteti azáltal, hogy kimeríti a természeti tartalékokat és visszafogja a helyi gyártás növekedését. „Ez nem csak a környezeti károk miatt van” – mondja. „Ha az anyagokat nem hasznosítják újra, akkor nagy mennyiségű új e-hulladék keletkezik, és az ipar a következő 10 évben ellátási hiánnyal szembesül, a költségek pedig az egekbe emelkednek.”

A pekingi Tsinghua Egyetem és a Sydney-i Macquarie Egyetem nemrégiben végzett tanulmánya szerint 13-szor olcsóbb elektronikai hulladékot feldolgozni, mint az új ásványokat a környezetből kitermelni.

 

Hogyan hosszabbítható meg egy készülék élettartama?

 

Az első és legfontosabb szabály: minél tovább használsz egy készüléket, annál jobban csökkented az e-hulladék mennyiségét. Az okostelefon sebessége és akkumulátor  élettartamának növelése érdekében a következők alkalmazhatók: 

  • Amikor az adattárolási kapacitás megközelíti a maximumot, a telefon lassulni kezd. Ilyenkor érdemes tárhelyet felszabadítani, azaz a képeket, videókat egy kulső tárhelyre menteni (külső adathordozóba vagy tárhelyre) és törölni azokat a telefonról. 
  • Az okostelefon akkumulátorok élettartamának meghosszabbítása érdekében érdemes a képernyő fényerejének csökkentésével segíteni. 
  • Érdemes a sokáig nem használt háttérben futó alkalmazásokat is kikapcsolni. 
  • A Bluetooth-t is érdemes kikapcsolni, ha nincs használatban.
  • Az akkumulátorokat általában 2-3 évente cserélni kell, de mégis kisebb környezeti terheléssel jár, mintha az egész készülék lenne lecserélve. 

Jobbak az újrahasznosítható elemek, mint az eldobhatók?

Ez nem is lehet kérdés. Az újratölthető akkumulátorok ugyan drágábbak, de körülbelül 100-szor újra lehet azokat tölteni, ami hosszú távon jelentősen csökkenti az árát, és csökkenti az újrahasznosítandó akkumulátorok számát is. Jó választás a gyakran használt eszközökhöz, például játékokhoz, ledes fényfüzérekhez, egérhez és még sok minden máshoz.

 

Mi a legjobb módja a régi készülékek ártalmatlanításának?

 

A kereskedők kötelesek visszavenni a megunt, elromlott, elavult készülékeket, így tulajdonképpen egy hétvégi bevásárlás alkalmával is megoldható hogy bárki megszabaduljon a már szükségtelen e-hulladéktól. 

Mi ugyan magánszemélyektől begyűjtéssel nem, csak az e-hulladék feldolgozásával foglalkozunk, de cégektől szívesen várjuk a már összegyűjtött elektronikai eszközöket feldolgozás céljából