Az európai jogalkotók környezetkímélőbb, „univerzális” mobiltelefon töltőt szeretnének.

Az európai jogalkotók univerzális mobiltelefon töltő bevezetését szorgalmazzák, azzal érvelve, hogy ez jobban környezetbarát és fogyasztók számára is kényelmesebb megoldás lehet. Ez a lépés azonban véget vethet az Apple különleges Lightning kábel használatának.

 

Az Európai Parlament képviselői „kötelező érvényű intézkedéseket szorgalmaznak a töltőkre vonatkozóan, hogy „azok minden mobiltelefonra és más hordozható eszközhöz egységesen használhatóak legyenek” – hangzott el a hétfői vitában.

 

A politikai döntéshozók szerint ez a lépés képes lenne csökkenteni az elektronikus hulladék mennyiségét, és megkönnyítheti a fogyasztók életét is.

 

Fontos adat a vita keletkezését illetően, hogy a régi töltők és kábelek által évente több mint 51 000 tonna elektronikus hulladék keletkezik, ez e-hulladék csökkentése pedig napjaink egyik legnagyobb kihívásai közé tartozik.

 

Az Apple nyilvános válaszában úgy reagált, hogy a tervezet jóváhagyása esetén, a közös használatú kábel akadályozná az innovációt és zavaró lenne azon több mint egymilliárd fogyasztó számára, akik Apple készülékeket használnak.

„Ez a javaslat csökkentené az innováció lehetőségét és nem származna belőlük számottevő haszon a környezetvédelem szempontjából sem. Ráadásul szükségtelenül megnehezítenék a felhasználók életét is.” – állítja az Apple.

 

A töltők lecserélése több millió európai felhasználó esetében tenné elavulttá az addig használt töltőket, amely valóban megnövelné az elektronikai hulladék mennyiségét. És ez csak Európa, világszerte még nagyobb károkat okozna.”- tette hozzá az Apple.

 

A javaslat eredetileg több mint öt éves, ám akkor még a jogalkotók arra ösztönözték az iparágat, hogy kényszerítés nélkül fejlesszen ki egy közös töltőt vagy találjon megfelelő megoldást a probléma kezelésére.

 

A parlamenti képviselők most azzal érveltek, hogy „az iparági szereplők közötti kommunikáció nem hozta meg a kívánt eredményeket”.

 

A parlament a következő alkalommal már szavazni fog a közös töltőre vonatkozóan, a dátumot azonban még nem határozták meg.