A Kínában kialakult helyzet miatt, ahol az elektronikai alkatrészek gyártása történik jelentős mértékben, több vállalkozás, közöttük az LG, Samsung vagy a Panasonic, 3-5%-os áremelés mellett döntött az elkövetkező időkben.

Az elektronikai alkatrészek ára a kieső kapacitás és a megemelkedett szállítási költségek miatt emelkedik, amelyek többletterheket rónak a gyártókra, amelynek egy részét kénytelenek továbbhárítani a vásárlókra.

Kínában a legtöbb üzem február 12.-én bezárt, miután a Kínai Újév véget ért. Néhány munkavállaló ugyan visszatért utána, de a járvány által kialakult helyzet miatt jelenleg kapacitásának csupán a felével dolgozik, és még nem teljesen tiszta, mikor normalizálódik a helyzet.

Az Apple – ahol már komoly visszajelzések vannak a készletek kimerüléséről – is jelentős mértékben a kínai gyáraktól függ, a munkások pedig még félnek visszamenni dolgozni, mondta Nathan Resnick, a Sourcify vezérigazgatója pénteken a CNBC- n.

Sok vállalat a megrendeléseinek mennyiségével próbálja biztosítani helyét az induló termelésben, míg mások Vietnámba állítanák át azt.

Tom’s Hardware által nemrégiben közzétett jelentés szerint a vírus várhatóan RAM és chip áremelkedéshez vezet az ellátási problémák miatt. Az okostelefonok, a videojáték-konzolok és a grafikus kártyák árában is jelentős emelkedéssel kell számolni.

Roger Entner, a Recon Analytics elemzője szerint, ha az alkatrészek árai 2- 3% -ra növekednek, „az semmi”. A nagyobb probléma az az, ha ezek az alkatrészek egyáltalán nem kerülnek legyártásra és nem lesznek készleten. Kína egy nagy, olcsó, de hatékony gyárrá változott a világ számára az évek során és szinte kizárólagosságot kapott alkatrészek előállítására.

A nagyvállalatok gyakran egy, vagy két éves szerződéseket kötnek a gyártásra – mondta Entner. A gyártók a termékeiket pedig elsősorban ezeknek a vállaltoknak adják el. Így a nem megkötött szerződéssel rendelkező vállalatok nagy bajba kerülhetnek.

A kialakult új helyzet nem tűnik rózsásnak, de talán elgondolkodtatja a vállalkozásokat az újrahasznosítás szükségességén. Hatalmas mennyiségű feldolgozatlan elektronikai hulladék lapul a háztartásokban és a vállalkozásoknál, amelyet az enyészetnek ajándékoznak, pedig ez a nyersanyagmennyiség jövőnk záloga lehet.

Érdemes a cégeknek is átnézni a leltáraikat ez idő alatt, amíg áll, vagy csökkentett üzemmódban működnek, és feldolgozásra átadni akár nekünk, a GWR-nek, vagy a helyileg illetékes feldolgozónak, hogy ismét nyersanyaggá válhassanak megunt, leselejtezett eszközeink. Mint egy céges tavaszi nagytakarítás, amellyel a környezetnek, magunknak és az iparnak is jót teszünk.