Ugyan mi csak cégektől tudunk átvenni régi, használt telefonokat, mégis fontos kihangsúlyozni a régi telefonok feldolgozásának fontosságát, amelyek elképesztő mennyiségű nyersanyagot tartalmaznak, amely egy következő eszköz alapanyagát biztosíthatják az újrabányászás és feldolgozás helyett.

Napjainkban az emberek egyre terjedő elektronikai hulladék tömegeit halmoznak fel, amelyek értékes információkat, adatokat is tartalmaznak korábbi tulajdonosuk életéből.

Régi telefonok leadása – mire érdemes figyelni?

 

2021-ben a világon körülbelül 7 milliárd mobiltelefon készülék felhasználó volt. Ezekből a telefonokból keletkező e-hulladék elképesztő mennyiségű e-hulladékot termel és ez a szám egyre csak növekszik! Ha ehhez hozzáadjuk, hogy sokan több telefont is használnak, ezt a problémát ketyegő időzített bombának is nevezhetjük. És bár nem csak a telefontulajdonosok felelősek az újrahasznosításért, önök, a felhasználók is osztoznak a felelősség egy részében.

Mi, a Goldwater Recyclingnél törődünk a bolygónkkal és a rajta élő emberekkel is. Mi a gyakorlati részéért vállalunk felelősséget, a feldolgozásért, de mindenkit arra bátorítunk, hogy vegye ki a részét abból, amit megtehet a fenntarthatóság érdekében.

Ilyen lehet használt telefonok esetében az

  • újrahasznosítás
  • javítás az arra kijelölt szolgáltatóknál
  • megfelelő e-hulladék feldolgozóhoz való eljuttatás
  • jótékonysági célokra is felajánlhatóak

Ön hány mobiltelefont cserélt le az évek során? Talán itt az ideje, hogy végre újrahasznosítsa őket, különösen, hogy ennyi újrahasznosítási lehetőség áll rendelkezésre.

A használt mobiltelefonok biztonságos ártalmatlanítási módjairól, és arról, hogy miért annyira fontos szem előtt tartani, itt írtunk!

régi telefonok

Hol ártalmatlanítható biztonságosan a használt mobiltelefon?

 

A mobiltelefonok újrahasznosítására három fő lehetőség van:

  • az üzletben, ahol az újat vásárolná,
  • a szolgáltatón keresztül
  • vagy egy újrahasznosításra szakosodott cégen keresztül.

Bár a fenti lehetőségek bármelyikéhez elvinni leadni a készüléket a lehető legjobb megoldás, sokkal jobb, mint egyszerűen a szemétbe dobni, mégis van pár dolog, amire érdemes odafigyelni.

Mobiltelefon üzletek: több mobiltelefon szaküzlet is felajánlja, hogy új telefon vásárlása esetén ingyenesen újrahasznosítják a régi telefont, esetleg egy bizonyos összegért fel is vásárolják a készüléket. Sok esetben azonban ezek az ajánlatok csak korlátozott ideig érvényesek, ezért érdemes előbb tájékozódni a feltételekről és az akció részleteiről.

Szolgáltatók: bizonyos szolgáltatási csomagok részeként egyes cégek ingyenesen veszik át és hasznosítják újra a régi mobiltelefont, azonban ebben az esetben is érdemes ellenőrizni a feltételeket, amelyekkel azokat átveszik, mivel előfordulhat, hogy a leadási feltételek esetleges csomagmódosítást vagy szerződéshosszabbítást is tartalmaznak.

Mobiltelefonok újrahasznosítására szakosodott vállalkozások: a boltokkal és szolgáltatókkal ellentétben a kizárólag mobiltelefonok, e-hulladékok újrahasznosításával foglalkozó vállalatok rendelkeznek a feldolgozáshoz szükséges infrastruktúrával és eszközökkel és biztonságos működésükhöz szigorú szabványoknak kell megfelelniük. Az e-hulladék feldolgozó cégek általában az összes telefontípust elfogadják és a mobiltelefonok újrahasznosítása során a telefonokból az összes használható alkatrészt is eltávolítják. Ez magában foglalja a SIM-kártyákat, az áramköri lapokat és minden egyéb újrafelhasználható anyagot, amelyekből megpróbálják a lehető legtöbb nyersanyagot visszanyerni a megfelelő technológia alkalmazásával.

Egyes statisztikák szerint a fiókokban is több milliárd tonna régi mobiltelefon lapul újrahasznosításra vagy ártalmatlanításra várva.

Ha túl hosszú ideig lapulnak a fiókban a régi mobilok, akkor nem csak használhatatlanná, de így veszélyessé is válhatnak, főleg az akkumulátor miatt. A legtöbb régi mobiltelefon olyan veszélyes anyagokat is tartalmaz, mint a kadmium, a higany és az ólom, amelyek beszivároghatnak a talajba vagy a vízrendszerbe a nem megfelelő tárolás során.

Mit a teendő, mielőtt a régi telefon leadásra kerül a kiválasztott szolgáltatónál?

 

  • Adatmentés.
  • Gyári memória visszaállítása, nehogy az adatok illetéktelen kezekbe kerüljenek

Mindamellett, hogy a régi telefontól megszabadulni nem csak a fenntarthatósághoz járul hozzá, de előfordulhat, hogy némi aprópénzt is hozhat a konyhára.