A globális felmelegedés után az e-hulladék egyre növekvő mennyisége jelenti a másik súlyos problémát, amely veszélyt jelent környezetünkre.

De mi köze elektronikai eszközeinknek a környezetszennyezéshez?

Az elektronikai készülékek bomlásuk következtében különböző nehézfémeket és egyéb vegyszereket bocsátanak a talajba, amelyek visszafordíthatatlan szennyezést okoznak a környezetben és vízkészletünkben is. Ennek megakadályozása érdekében minden ország kormányzatának határozott és szigorú intézkedéseket kellene hoznia, hogy ezek a mérgező anyagok még véletlenül se kerülhessenek az általános hulladéklerakókba és biztosítva legyen az újrahasznosításuk.

Cikkünk elolvasása után remélhetőleg mindenki számára egyértelművé válik, miért is olyan fontos az elektronikai hulladékok feldolgozása és az újrahasznosítás.

 

Az e-hulladék újrahasznosítása hozzájárulhat az ökoszisztéma és a közegészség megőrzéséhez

 

Számos elektronikai eszköz olyan jelentős mennyiségű halálos vagy veszélyes fémet hordoz magában, mint például az ólom vagy a higany. Azok az eszközök, amelyek alaplapokat is tartalmaznak, további toxinokkal, króm és kadmium tartalmukkal szennyezhetik a környezetet. Amikor ezek az eszközök a hulladéklerakókba kerülnek, majd tartósan a légkörrel és a talajjal érintkeznek, oxidációjuk során ezek az anyagok komoly szennyeződést okoznak a természetben. Elektronikai eszközeink újrahasznosításával azonban megakadályozható a mérgező folyamat.

 

Csökkenti a nem megújuló energia felhasználását

 

Az elektronikus készülékek és eszközök növekvő piaca olyan komponenseket is tartalmaz, amelyek gyártásához nem megújuló erőforrásokat használnak. Tehát újra ki kell bányászni és fel kell dolgozni azokat.

Pedig, például a mobiltelefonok gyártásához szükséges anyagok már részben rendelkezésre állnak a leselejtezett készülékekben, amelyek megfelelő kinyerés által hozzájárulhatnak az új készülékek gyártásához. Ezzel rengeteg energia megspórolható és nem okoz akkora környezeti kárt, mint ezen anyagoknak az újbóli bányászata és feldolgozása.

Ilyen anyagok többek között, az alumínium, a réz, az ezüst vagy a nagy mennyiségű műanyag.

Tehát, ha ezek az anyagok nem kerülnek újra feldolgozásra és a hulladéklerakókban végzik, amellett, hogy jelentős környezeti károkat is okoznak, újra elő kell állítani azokat a Föld véges energiaforráskészletéből is.

 

Segíti a gazdasági növekedést

 

Már az újrahasznosításhoz kapcsolódó teljes módszertan, technika és eljárási folyamatok is hatalmas rendszert és kapacitást ölelnek fel. Az e-hulladékok kezelésekor az elemeket aprólékosan szétválogatják, a bennük található kevert komponenseket anyagonként visszanyerik, majd szállítják és tárolják, hogy egy teljesen új termék keletkezhessen belőlük. Magát a folyamatot egyre gyakrabban hívják városi bányászatnak is. Ez a munka számos munkavállalót igényel, akik szakszerűen képesek elvégezni ezeket a műveleteket, amely ezáltal új munkahelyeket teremt. Ezzel növelve az adott ország gazdaságát.

 

Csökkenti a termelés energiafelhasználását

 

Az elektronikus eszközök újrahasznosításával azok értékes elemei akár felhasználhatók is lehetnek egy másik elektronikai készülékben.

Az újrafelhasználás által jelentősen csökkenthető az új eszközök gyártásának mennyisége is, amely amúgy rendkívül költség- és időigényes folyamat, ráadásul környezetvédelmi szempontból kevésbé káros is.

Remélhetőleg sikerült egy általános rálátást kapni arra vonatkozóan, miért is olyan fontos az e-hulladékok újrahasznosítása.

Nagyon fontos, hogy az elektronikai hulladékok mindig megfelelően kerüljenek ártalmatlanításra, amikor elcsábít valakit az új technológia.

Ez nem csak a környezet, de az általános egészség védelme érdekében is létfontosságú lépés.