A műnyag újrahasznosításának igénye már nem újkeletű, hatalmas szükség van az eldobott anyagok mennyiségének csökkentésére. Nem csak az egész bolygót elnyelő szeméthegyek miatt, de a mikroműanyagok emberre gyakorolt hatásai és a környezet óvása érdekében is. 

Mi, a Goldwater Recycling-nál is ezen dolgozunk, sőt patronált Startupunk, a Prometheus 42 is remek eredményeknek örülhet, akik a műanyagot villanyárammá alakításának metódusában jelekedik és el is vitte a jól megérdemelt megosztott fődíjat, amelyet a Klímainnovációs Közösség által meghirdetett Startup Plastic Surgery program záró versenyén,  a Planet Budapesten megrendezett díjátadón vehettek át, amely fejenként 15 millió forintos gyorsított befektetést is tartalmazott. 

A megosztott első hely másik helyezetje az alternatív építészeti anyagot műanyagból előállító Moseanic vehette át. Programuk lényege, hogy tengeri műanyagokból és természetes ásványi összetevőkből készítenek egy speciális anyagkeveréket, amely leginkább az építészetben hasznosítható, de számos hétköznapi tárgy alapanyagaként is megállja a helyét.

Prometheus 42 olyan mértékben szennyezett műanyag hulladékok villanyárammá történő átalakításán dolgozik, amelyek más módon már nem újrahasznosíthatók. Technológiájuk segítségével min az energia, mind a nyersanyag is helyreállíthatóvá válhatna. A terv érdekessége, hogy a folyamat végén az abból keletkezett széndioxid is visszanyerhetővé válna..

A különdíjak is nagyon izgalmas és újító megoldásokat felvonultató eredmények voltak. Mint az újrahasznosított alapanyagokból (aluminium vázból és cserélhető, újrahasznosított műanyag fejből álló) fogkeféket tervező Skoonex vagy a fenntartható csomagolású környezetbarát (visszaváltható göngyölegcsomagolásban kapható, környezetbarát) termékeket szállító Standardgreen. A különdíjasok pedig  a PANNON Pro Innovations 2 hónapos szakmai coachingjában részesülhetnek.

Mindegyik versenyzőnek gratulálunk! Nagyon várjuk a következő ereményeket.